Eten & Drinken op Texel

Bij Slagerij Maas in Oosterend zijn Rob en Meta Maas deze week al druk bezig met de voorbereidingen voor kerst. “Tijdens de kerstperiode maken we vijftien verschillende rollades”, vertelt Rob. “Deze zijn allemaal ambachtelijk gemaakt in onze slagerij, worden met de hand geknoopt en zijn lekker gekruid, zowel van binnen als van buiten. Favorieten van mij zijn de toprollade, kerstrollade en runderrollade.”

De toprollade is een malse varkensfilet gevuld met rosbief. De kerstrollade is een stuk mals rundvlees gevuld met varkenshaas (zie recept hieronder). De runderrollade wordt gevuld met biefstuk. Klanten kunnen bij de slagerij hun favoriete rollade bestellen voor de kerstdagen. “Ik raad mensen aan om vooraf telefonisch of online te bestellen vanwege de verwachte drukte”, zegt Rob. Naast de rollades staat Slagerij Maas ook bekend om de heerlijke gourmet-, fondue- en steengrillschotels. “Ook hiervoor geldt: bel en bestel.” Tijdens vorige kerstperiodes werkte Rob soms nachten door. “Soms moest ik wel 200 rollades maken. De volgende dag was ik afgemat. Toch lukt het altijd.”

Strender uitspraken

Slagerij Maas is een ambachtelijke slagerij. “We maken, zoals dat zo mooi heet, worst op maat”, lacht Rob. “Klanten kunnen hier bijvoorbeeld nog krabbetjes, zure zult, bloedworst en pekelvlees kopen. Daarnaast komt vrijwel al het vlees van Texelse bodem. Het is een eerlijke vleescyclus. De leveranciers kennen elkaar.” Samen met echtgenote Meta runt Rob de slagerij al sinds eind vorige eeuw. “Weet je dat ik de kleinschaligheid en dorpsheid van Oosterend heerlijk vind? Ik heb generaties hier zien opgroeien en hoor alle nieuwtjes. Dat vind ik prachtig. Wat mensen wel eens vergeten, is dat we hier in Oosterend zelfs nog een aantal typisch ‘Strender’ uitspraken hebben. Daar moest ik in het begin wel even aan wennen. De mooiste uitspraak die ik hier heb gehoord, is van een oude buurvrouw die ‘een stukje buurman’ wilde hebben. Dit bleek een stuk van de bovenpoot van een varken te zijn, bedoeld voor de snert. Ik had er nog nooit van gehoord”, lacht Rob.

Rob en Meta zijn gelukkig met het feit dat zij de slagerij in Oosterend kunnen blijven runnen. “Er zijn veel dorpen in plattelandsgemeenten in Nederland waar de slagerijen en bakkerijen zijn verdwenen. We zijn ontzettend blij dat we hier nog onze boterham kunnen verdienen.” Naast de activiteiten voor de slagerij, de tearoom en de familie hebben Rob en Meta nog tijd voor andere hobby’s. “Mijn vrouw en ik zijn actief bij muziekvereniging Excelsior. Meta speelt bugel en ik speel schuiftrombone. Daarnaast zijn we betrokken bij de Toneelgroep Oosterend. Het is mooi om met zo’n tiental mensen uit diverse beroepsgroepen opvoeringen te houden in de Bijenkorf. Maar ik geniet het meest wanneer ik aan het werk ben in onze eigen slagerij aan de Peperstraat. Dat zal altijd zo blijven.”

Kerstkalkoen

Het echtpaar zag kans om Slagerij Maas uit te laten groeien tot een begrip op het eiland. “In eerste instantie woonden we in het pand dat nu ‘Bakkerij en Tearoom De Huiskamer’ is. In 2009 openden we deze bakkerij/tearoom in Oosterend omdat er geen bakkerswinkel en koffieplek meer was. Het bleek een schot in de roos.” In De Huiskamer verkoopt het slagerspaar brood, belegde broodjes, gebak, koffie, thee en andere versnaperingen. “Het broodje grillworst van ons wordt gekscherend wel het lekkerste broodje van Texel genoemd”, vertelt Rob. “Uiteraard kunnen klanten al hun broodjes laten beleggen met onze vleeswaren van de slagerij. Het broodje beenham loopt ook goed. Toch is de grillworst misschien wel de bestseller van het huis. Veel vaste klanten, ook van de overkant, noemen onze grill-worst de lekkerste worst van Texel. Behalve deze grillworst maak ik onder meer rookworst, metworst, leverworst en droge worst.” Worst maakt hij elke dag. “Dat is een continu proces en daarmee ben ik ook ooit begonnen. Vroeger waren er poeliers en aparte slagerijen voor varkens-, rund- en paardenvlees. Dat verschil is helemaal weg. In de kerstperiode kunnen mensen bijvoorbeeld ook wild, hert en kalkoen bij mij bestellen. Elk jaar koopt iemand bij mij een grote kerstkalkoen voor de hele familie, dat is toch wel mooi.”


Bekijk hier het volledige artikel >>

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.